zaterdag 5 september 2015

5 - De Noodzaak van een Abnormaal Systeem

Wanneer we de sociale geschiedenis bekijken vanuit het criterium van gelijkheid, dan zien we dat de meeste maatschappijen doorgaans gebaseerd waren op extreme ongelijkheid. Van zodra de technologische mogelijkheden zich voordeden, ontstond er immers een klasse die (meer dan voordien) zichzelf uitriep tot elite (farao’s, Koningen, Hertogen, Baronnen, adellijken, priesters, bankiers, enzovoort). Maar het feit dat iets in het verleden altijd op een bepaalde manier gedaan werd, betekent niet dat het in de toekomst ook altijd opnieuw moet worden herhaald. Dat heet namelijk vooruitgang.

Het is belangrijk evenwel voor ogen te houden in welke mate ongelijkheid ook vandaag nog de wereld domineert. In dat opzicht heeft er helemaal geen vooruitgang plaatsgevonden. Nog nooit in de geschiedenis is ongelijkheid zo extreem geweest (het contrast tussen de rijkste en de armste) en nog nooit hebben in absolute cijfers zo veel mensen in armoede bestaan als vandaag. Meer dan 3 miljard mensen (bijna de helft van de mensheid) leeft vandaag onder de armoedegrens.

Indien extreme ongelijkheid en armoede de meest voorkomende situatie is in de geschiedenis van de mensheid, dan zou men hieruit kunnen concluderen dat dit ‘de normale toestand’ is... Het is dan ‘normaal’ dat er ook vandaag de dag zoveel armoede bestaat, ‘want zo is het immers altijd geweest’.

In deze optiek moet de verbetering van de levensomstandigheden die in de twintigste eeuw in de industriële landen heeft plaatsgevonden, blijkbaar gezien worden als een ‘hoge uitzondering’ op de normale situatie. Het is niet ‘normaal’ dat de levensomstandigheden (de financiële situatie) van zoveel mensen (voornamelijk in Amerika en Europa) in de jaren zestig zo goed was. Vanuit deze optiek is het dan ook ‘normaal’ dat we ons nu in een financiële crisis bevinden, want deze zorgt ervoor dat we terugkeren naar een ‘normale situatie’, d.w.z. naar een situatie waarin de welvaart van de middenklasse wordt getransfereerd naar de minderheid aan de top.

Het is dus duidelijk dat de oplossingen die worden bedacht om een einde te stellen aan deze achteruitgang niet ‘normaal’ geheten zullen kunnen worden. We hebben inderdaad ‘abnormale’ oplossingen nodig. De oplossingen voor de problemen in de wereld zullen niet te vinden zijn in de politieke partijen die uw land regeren. Deze willen immers normaal (populair) zijn. U moet zelf beginnen onderzoeken wat er gaande is in de wereld.

Zoek naar alternatieven en praat erover met uw vrienden. Onderzoek het voorstel van het Leefbaar Inkomen Gegarandeerd, dit stelt een Abnormaal Systeem voor. Het zou u moeten interesseren.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten